21 Şubat 2011 Pazartesi

Mühendislik Nedir?

Mühendislik, Matematik ve Temel Bilimlerin öğrenilmesi ile elde edilen tecrübe ve pratiğin, muhakeme kullanarak doğada mevcut olan malzeme ve güçlerin, insanlık yararına ekonomik olarak kullanma yöntemlerini geliştiren bir meslektir.

Mühendisliğin amacı varolan teknolojiyi geliştirmek ve yeni sistemlerin tasarım ve üretimi ile insanlığın kullanımına yeni sistemleri kazandırmaktır. Teknoloji üretmenin en önemli alt yapısı, yetişmiş insan gücü ve temel araştırmalardır. Bir toplumun yetişmiş insan potansiyeli değerlendirmesinde mühendislerin yetenekleri ve katkıları çok önemlidir.

Bu süreçte genel olarak iki tür mühendise ihtiyaç vardır.

1.Tür mühendis; Planlanan işlerin uygulayıcısıdır veya yöneticisidir, genellikle proje planlama ve uygulama adı altında çalışmalar yapar.

2. Tür mühendis; Düşünen, araştıran, planlayan ve yaratan elemandır. Bu mühendisler özellikle tamamen yeni sistemlerin tasarım ve üretiminde önemli rol oynarlar. Araştırma yetenekleri ise bu çalışmalarda en az bilgi ve beceri kadar önemlidir.

Teknolojiyi üretme, transfer etme, uyarlama, kullanma görevlerini üstlenecek mühendislerin yetiştirilmesi temel amacımızdır.

Bununla birlikte özel teknoloji alanında ön lisans, lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim ve öğretim yapmak, başka bilim dallarına yardımcı olmak üzere bilim-sanayi işbirliğini gerçekleştirmektir.

0 yorum: